2003-11-01

Israel diskuteras


Det har varit en intressant vecka på DN Debatt.

Det började med att man publicerar ett helt stolligt inlägg avJan Samuelsson med titeln "Muslimers hat mot judar är befogat".

Reaktionen mot DN Debatt blev snabb:

Detta är första gången efter andra världskriget som en ledande svensk tidning väljer att trycka en artikel, som utan omskrivningar påstår att hat mot judar är rättfärdigt. [...]

Att skuldbelägga judarna själva för judehatet är en kärnpunkt i antisemitismen.


Natan Sachar menar dock att det är bra att de halvkvädna åsikterna till slut fått ett ansikte, men att det egentligen inte var något nytt:
Så mycken förståelse för slavläger och utrotningar, så mycket förakt för demokratin, historieförfalskning, halvkväden antisemitism och fjäsk och stöd för "progressiva" tyranner, så mycken uselhet och oredlighet har i trettio år flutit i den svenska kulturdebattens huvudfåra - också från författare, politiker och tyckare i framskjutna positioner - att det blir väl salvelsefullt att hävda att vi skulle ha förlorat vår oskuld först häromdagen.


Per Ahlmark, nyligen allmän slagpåse i Svenska Dagbladet, lyfter likaså i DN nivån på israeldiskussionen från stenkastarnas nivå. Och som avslutning(?) på israel-debatten i SvD ber Dov Ben-David om konstruktiva råd.

Det håller inte att Arafat bara fördömer varje självmordsbombare. Denna sommar har han sanktionerat en ungdomsturnering i fotboll, där varje lag är uppkallat efter en självmordsbombare.