2003-09-16

Rättrogna flumideologer


Hyresgästföreningen är landets kanske främsta förkämpar för kollektivism. En talande bild ges av utredaren Sten Svenssons debattartikel i Sydsvenskan. Enligt honom har vi hyresgäster organiserat vårt dagliga liv på ett orationellt och oekonomiskt sätt. Varför har alla var sin bil, var sin symaskin och var sin borrmasikn? Det kliar i fingrarna på plantänkaren.

För att ställa saker och ting på sin spets: Är matlagning en individuell eller kollektiv aktivitet? Alla gör det individuellt, men kanske 80 procent av hushållen i ett flerbostadshus lagar kvällsmat eller middag varje dag mellan klockan 17 och 19. Är det då rimligt att det är individuellt organiserat?

Det är så korkat så man tror inte det är sant. Svensson måste sovit sedan sextioåtta.

Vem har då ansvar för att förvandla oss materialister till sköna kollektivister? Ja, the usual suspects. Bostadsföretagen ska stå för fiolerna, och Hgf ska organisera:

För att få fram nya organisationsformer som t ex självförvaltning, matlag, bilpooler, inköpskooperativ och fritidsaktiviteter måste bostadsföretagen, i samarbete med Hyresgästföreningen och andra föreningar, satsa strategiskt för att stimulera till nya mötesplatser och kommunikationsvägar.

Aahh... Mötesplatser, den just nu rådande herren på floskeltäppan.

Och stollen verkar ha käkat dotcompiller:

Genom att satsa på bredbandslösningar som möjliggör kommunikation mellan de boende och stimulerar till lokala nätverk kan vi ta de första stegen mot ett helt nytt innehåll i boendet.

Nej, nej, nej. Jag är helt nöjd med att min hyresvärd sköter "taket, väggarna, källargången, trappuppgången och tvättstugan". Det är inte "bakvända världen", det finns inte så mycket kvar på huset när tak, väggar och källare är klara - golven fixar jag själv, tack.

Det är skrattretande läsning, men skrämmande att det är menat på allvar.