2003-08-05

Kackigt


Floskelkungen Christer Sturmark tvålas till rejält i DN just nu.

Sturmark är en av de IT-profiler som gjort sämst intryck på mig; en makthora i ordets sämsta bemärkelse som ivrigt kramat både "new labour"-inspirerade partypolitiker på departementsnivå och företagsföredettingar med pengar och mentorkall. Att han skyller ifrån sig egna fel och tar cred för andras jobb är väl känt; under hela min tid med insyn i branschen har Sturmark varit ett skämt.

Samtidigt är DN:s artiklar riktigt fula slag under bältet. Att media har en förkärlek för att lyfta upp personer till himmelens höjd för att få bättre smashträffar när man slår är ett ofog. Vissa av DN:s avslöjanden är riktiga semesterscoop (i sämsta tänkbara bemärkelsen). Annat är bara lågt. Sturmark själv kommenterar, utan att spara på antalet ord, artiklarna på sin... tja, ambitiösa hemsida.

Att vår näringslivsförlamade regering genom Ulrica Messing sätter Sturmark som ordförande för en rådgivande grupp med fluffuppdraget att "arbeta för att stärka informationsteknikens möjligheter att bidra till tillväxt och nytta genom att skapa samarbeten och miljöer som utvecklar informationstekniken" kan inte vara oväntat. Det handlar ju inte om resultat, det handlar om initiativ. Att Svenskt Näringsliv om detta i DN säger att rönnbär är sura är patetiskt.

Det är nedslående att vi är tillbaka till traditionell svensk osaklig hata-företagare-journalistik kryddat med avundsjuk journalisthögskoleoundsamhet.

Nej, kudos Sturmark för att han tar tillvara de talanger han har, och lyckas schmooza sig genom den grumliga informella maktstruktur som leder in i Rosenbad.