2003-06-22

KonstigheterSydsvenskan berättar om en tråkig händelse där en femårig flicka fastnade med handen i en mangel, och där brandkåren fick söva ner flickan för att kunna få loss henne. I pappersvarianten spekulerar man i huruvida hyresvärden MKB har misskött sitt ansvar.

Två spontana frågor:

- Varför blir den första instinkten att hitta ansvar hos någon annan? Om det visar sig att ett skydd inte fungerat som tänkt är det naturligtvis allvarligt, men att en femåring fastnar i en mangel som föräldern använder måste primärt vara förälderns ansvar.

- Varför är manglar fortfarande livsfarliga? Varför finns det inte ett enkelt sätt att om olyckan är framme koppla loss cylindrarna? Varför går det, fortfarande, efter att vi använt manglar i tusentals år, inte att nödstoppa manglingen? Varför ska det till brandmän med verktyg för att få loss en hand som klämts fast?

Konstigt.

Mer Sydsvenskan: idag berättas i en längre artikel om "Frankrikes Fadime", en flicka som brändes till döds av ett gäng killar i en av Frankrikes famösa invandrarförorter.

Journalisten lyckas förbigå hela kopplingen till religion och tradition som är, för att uttrycka det milt, fundamental. Det enda avsnitt som rör islam är följande stycke:

Aicha Echikr är icketroende muslim. Hon är kritisk till att det inte finns någon kontrollerad imamutbildning i landet.
- I Frankrike bygger man inte många moskéer, de finns bara i de riktigt stora städerna. I stället träffas många troende muslimer i källarna i förorterna. Normalt finns det en utbildning i Koranen innan man kan bli imam, men i Frankrike finns ingen sådan utbildning, så vem som helst kan bli imam.


Men det handlar inte om mer eller mindre religiöst välutbildade ledare. Detta är människor som föraktar dem som inte tillhör både samma kön och religion. Det handlar om uppfostran, tradition och värderingar. Fundamentalistisk islam är en ideologi, och som sådan bör den diskuteras och vändas i ljuset. Att förbigå det i en tidningsartikel hjälper ingen.