2003-05-07

Dokusåpa på Sveriges Radio


Aktiebolagslagen 1975:1385 säger:

I bolag, vars aktiekapital eller maximikapital uppgår till minst en miljon kronor, skall styrelsen utse en verkställande direktör.


Det är enklare sagt än gjort när facket är involverat.

Jag har skrivit om detta tidigare; här är upplägget: styrelsen i Sveriges Radio är överens om att förorda Joachim Berner som nästa VD, men förslaget läcker ut genom en pratglad facklig representant samtidigt som Berner är aktuell i ett förtalsmål mellan Expressen och Gudrun Schyman. Det blir allehanda protester, noterbart fackliga och politiska, och styrelsen ändrar sig om Berner.

Nu kompenseras den försmådde kandidaten med två årslöner för att han inte fick ett jobb som han uppenbarligen inte erbjudits, facket slår ifrån sig och ett blame game kör igång.

Styrelseledamöter väljer nu att avgå. Inte för att de ville utse Berner. Inte för att de plötsligen inte ville utse Berner. Utan för att Berner får en ex-gratia-ersättning.

Politikerföraktet i Sverige sägs blomstra. Det gör tydligen misstroendet mot ledarna i näringslivet också. Så politiker som leder företag kan väl knappast bli lyckat?

Den enda som i den här soppan verkar ha hedern i behåll är en av de två ledamöter som reserverade sig mot beslutet att dra tillbaka utnämnandet av Berner: Maria Arnhom. Hon ställer sin styrelsepost till förfogande:

Jag kan inte arbeta vidare i en styrelse som inte klarar sin viktigaste uppgift - att tillsätta en vd - och där man inte gemensamt tar ansvar för de beslut man fattar


En konsekvensdragare. Härligt. Hon är till vardags informationsdirektör på Coop.