2003-05-02

Dåligt ledarskap på alla plan


Göran Persson verkar ha fått ett buffel-återfall i frågan om opinionsbildning inför EMU-omröstningen. Och det är så urbota dumt.

Eftersom vi nu har den ordningen att regeringen fattar sina beslut kollektivt kan jag ha förståelse över att statsministern tycker att övriga statsråd utåt ska följa den officiella linjen.

När Pagrotsky tackade ja till uppdraget som statsråd blev han i första hand en representant för regeringen, inte längre för personen Paggan. Så oavsett vad Paggan tycker, så är det regeringen som talar när han säger något. Och en schitzofren regering i centrala frågor är inte lysande.

Det är chefen Göran Perssons ansvar att göra detta fullkomligt klart för regeringsmedlemmarna, men diskussionen med Pagrotsky, Winberg och de andra borde hållas inne på chefens rum med dörren stängd, och den borde ha hållits för länge sedan!

Vad gäller statssekreterarna så tycker jag att man får stå sitt kast när man anställer såssar. Men är det inte lite konstigt (eller oroväckande?) att statssekreterare har tid över att engagera sig på annat håll...? De borde ju ha det mest tidskrävande jobbet i den offentliga sektorn.

Men om allt detta enbart ledde till att några ledande socialdemokrater känner sig överkörda hade det inte spelat någon större roll. De har ju möjlighet att byta ledarskap på kongressen, gilla läget eller själva ta konsekvenserna och sluta.

Nej, det som är värst är att det ger gödning till offermentalitetsreflexerna i nej-sidan. Många är de revolutionsromantiker som jublar när överheten vill tysta dem, så att de kan fortsätta sin indignerade kamp för frihet. Konspirationsteorierna bekräftas: det är kapitalet som styr. Och minsann om inte George Bush sitter högst upp och dikterar allt! Eller hökarna/judarna/oljeföretagarna som använder presidenten som marionett. Eller hur det nu var, men ut på gatorna och kräv din rätt och reclaima åssånt.

Så SSU:arna i Malmö demonstrerar klädda i svart med svarta munkavlar. Diskussionen och debatten vulgaliseras till kamp, knutna nävar och Che Guevara på väggen.