2003-04-29

En dansk, en stockholmare och två lundensare


Jag var på seminariemingel på Malmö högskola igår. Högskolan ligger på ön "Universitetsholmen", så Stadsbyggnadskontoret i Malmö har uppenbarligen länge haft höga ambitioner för Malmös akademiska profil.

Mobiloperatören 3, tidigare Hi3G, bygger sin affär på i-brist-på-annat-tid enligt företagets chefredaktör Erik Hörnfeldt. När man har en kvart, tjugo minuter över ska man titta på videosnuttar på mobilen.

Hörnfeldt har bakgrund från bland annat Expressen, som ju bygger sin affär på samma sak. Kvällstidningar läser man när man har I-brist-på-annat-tid, när man söker förströelse eller diskussionsämnen till kaffepausen. På tåget eller tunnelbanan (hey, det är ju stockholmare som snickrar powerpointarna), när man sitter på flygplatsen eller i taxin.

Fotboll är det givna exemplet på mobil video, och Beckham är den enda profil som mobiltjommarna verkar känna till. Fast 3 använde bara Beckhams namn, alla matchbilder har ju Vodafone-loggor.

Utmärkte Thomas Frostberg från Rapidus ställde frågor efteråt, och på frågan hur 3 skulle locka över honom, som inte var det minsta intresserad av sport och inte hårdberoende av p0rr, hade Hörnfeldt inte något svar.

Har de ingen marknadsavdelning på 3? Fast med det namnet är kanske frågan dum. Och är det bara jag som tycker att den grafiska profilen påminner om Monster?


Eftermiddagens huvudnummer var Jonas Birgersson som har en för mig svårförståelig ikonstatus här nere. Men det är klart, jag var ju i Stockholm när det begav sig.

För ett par år sedan var jag och Peter på konsert med Marilyn Manson på Hovet i Stockholm. Vi var mest lite nyfikna och satt långt uppe på sittplats.

Framför oss satt två ambitiösa killar uppsminkade som MM-kopior i långa skinnrockar. Riktiga fans. Riktiga fans som inte hunnit köpa bra biljetter i tid för att få ståplats.

De ville så gärna vara där nere framför scen, inom räckhåll för Mansons spottloskor. Men de satt på femtonde raden och undertryckte sin önskan att headbanga, hytta med nävar och stampa med fötterna. När hitlåtarna kom mot slutet, då brast kontrollen och de ställde sig upp och headbangade, hytte med nävarna och stampade med fötterna.

Igår satt två högskolegrabbar till höger om mig när Birgersson var på scen. Det påminde om konserten på Hovet. Killarna såg ut att vilja ställa sig upp och jubla rätt ut vid varje skämt Birgersson klämde. De fyllde i halvhögt när Birgersson pratade om världens mest populära webserver som dessutom är gratis ("Apache..."). De räckte upp handen vid frågan vad IBM:s WebSphere är.

Jonas Birgersson är en relativt underhållande talare som gav sitt tal på repertoaren just nu - hemsnickrade långtidstrender med just ingen koppling alls till dagens tema. Mannen saknar allt vad självdistans och ödmjukhet heter, och arbetar fortfarande på att bygga myten om sig själv.