2003-04-09

Den ljusnande framtid


Dagens kulturdel av DN ger som alltid ett brett prov på antiamerikanism.

En författare menar att intellektuella svenskar ska protestera mot "två galningar från olika kontinenter" som vill "förstöra vår värld". Och det är inte Saddam Hussein och Roberg Mugabe han menar.

Vi kan läsa om skådespelare som tillsammans med dubbelmoralens förkämpe Gudrun Shyman och andra kulturarbetare (detta ord! detta begrepp! så vänstersunkigt!) läsa dikter om "de allierades skuld, på temat att först skapar de Saddam och Usama bin Ladein och sedan ska desamma utplånas, men det är bara folket som får betala".

Vi får till livs uppsatsen med rubriken Det vita USA slår tillbaka och förstår oss att de intellektuellt och moraliskt självklara protesterna mot positiv särbehandling i USA i själva verket är underblåsta av en dubbelmoralisk president som själv blivit särbehandlad vid antagningen till Yale.

I nyhetsdelen kan vi se exempel på andra delar av antikrigs-spektrat: en artikel om protester mot vapenexport illustrerad av två bilder. En bild visar tre stolta kamrater iförda palestinasjalar, den andra bilden visar några flickor på marken med rödfärg lite chiqt i ansiktet.

Och i klungan bakom, med uppdragen huva och hållning som resultatet av en hostattack, en yngling med en röd flagga i handen. På flaggan finns hammaren och skäran, en stjärna och vad som verkar vara en bild på Lenin. Mysigt. (Tydligare bild i tidningen.)

Efter det ger det perspektiv att läsa James Lileks.