2003-03-25

Vem är egentligen idiot?


Är det någon som minns SVT:s program Tredje makten som gick förra sommaren? Det var en svensk variant av Michael Moores pseudodokumentärer, vänstervriden knaspropaganda sanktionerad av statstelevisionen.

Programmet uppmärksammades, förutom för sina infantila inslag, när det avslöjades att Hells Angels planerade en attack mot en av programledarna och när man i efterhand bad om ursäkt för ett antisemitiskt inslag som fått kritik från flera håll.

Om ni inte minns är det ingen förlust. Det var osedvanligt osmakligt.

Programmet Tredje makten har nu fällts för partiskhet av Granskningsnämnden för radio & TV.

Enligt chefen för programsekretariatet på Sveriges Television var Tredje makten en programserie "med utgångspunkt att nalkas stora som små samhällsfrågor utifrån nya infallsvinklar än de gängse". Tjena. Programmakarna själva vill att tittarna ska "skaffa kunskaper, använda dem och avstå från att bli försoffad".

Kunskaper? Låt oss se vad för kunskaper programmet förmedlade; i beslutet från Granskningsnämnden finns en utskrift av delar av inslaget:

Bilder av Hitler visas. Bilder från koncentrationsläger
"Européerna dödar och skymfar judarna. Ja, just det, européerna. Det var inte bara Hitler och tyskarna. Européerna har en lång antisemitisk tradition som sträcker sig århundraden, ja årtusenden, tillbaka i historien.
Och även under andra världskriget så visste ju Churchill och resten av grabbarna hela tiden vad som pågick i Tyskland men de valde att försöka diskutera bort det. Sätta sig ned och prata med Hitler.
Så européer förnedrade, förföljde, våldtog, rånade och till och med gasade judarna. Och sedan så sopade de bort problemen genom att ge dem en liten söt present – ett helt land. Jag vill också ha ett eget land som jag kan leka med."


Lögner på rad, men det är långt ifrån färdigt än:
Bilder av bombade hus, skadade barn och George W Bush
”Brott mot mänskliga rättigheter, brott mot Genève-konventionen, brott mot alla konventioner. Den helige fadern USA bryter dem, den ännu heligare Gudasonen Israel bryter dem. Allt är tillåtet för de två odödliga heligheterna. Och det blir heller inga allierade invasioner för att stoppa deras förbrytelser. Här räcker det med sju Ave Maria
och vi blir alla nöjda."


Slutligen ställs den retoriska frågan "vem är egentligen terrorist":
"Jag är trött på er alla. Jag är trött på era anklagande blickar, jag är trött på skenhelighet. Vem är det egentligen som är terrorist? Väst livnär sig på öst och när de försöker försvara sig mot väst ja, då kommer USA och är en liten väktare och bombar sönder dem så att de tystas. Vem är det egentligen som är terrorist här?"


SVT menar att inslaget inte är opartiskt. Redaktionen hävdar att inslaget är "en relevant och vedertagen - om än hårddragen - beskrivning av hur historien utvecklat sig från andra världskriget fram till idag. Men, och det är det kontroversiella, det är en mörkhyad man som med ett personligt språk berättar historien." (Min kursivering.)

Nej, det kontroversiella är inte att dravlet ovan presenterades av en egyptier i arabiska kläder på en vit springare, utan det kontroversiella är att SVT basunerar ut sin variant av "den vedertagna historiebeskrivningen" och hävdar att man gör det för att "provocera tittarna till reaktioner". Det är måhända kontroversiellt att SVT försvarar eländet. Det är kanske kontroversiellt att tre av de sju granskningsledamöterna ville fria inslaget ovan. Men mest är det väl ett tecken på vänstervridningen inom statsmedia.

Än så länge har det inte kommit någon pressrelease från SVT, men det kanske är på gång.