2003-03-14

Den kranka blekhetenOlle Lönnaeus, Sydsvenskans journalist i Jordanien som intervjuat "den irakiske mannen på gatan" ett otal gånger, har träffat en av de "mänskliga sköldarna" i Irak som nu droppar av med svansen mellan benen. "Det var naivt och amatörmässigt", säger Niklas Skeppar, en 23-årig vänsterpartistisk webmaster från Falköping som är på väg tillbaka innan han ens, verkar det som, har varit inne i Irak. Hans västerländska lekamen har inte sköldat något.

Vad som fått honom att ändra sig?

"Irakierna ställde ultimatum. Vi blev anvisade speciella platser. Men jag ville bli placerad på helt civila mål för att kunna rapportera om bomberna dödade oskyldiga. Jag är inte beredd att ta de risker det innebär att sitta på de platser där irakierna ville ha oss. [...] Sköldarna har tagits emot frikostigt av Irak. Det är inte lätt att vara opartisk i det läget."


Det hade varit intressant att höra vad han hade väntat sig. "Naivt och amatörmässigt" kommer inte ens i närheten.

Men Ingrid Ternert, som ni kanske såg som gäst hos en mjäkig Ola Lindholm i förra nyhetstimmeshackan Ola 21.30 innan hon åkte ("Lycka till", sa Ola) har inte reflekterat över vilken pajas hon är. Hon och fyra andra svenskar demonstrerade i onsdags i Bagdad:
"Det var en manifestation för freden som vi höll tillsammans med irakiska barn. [...] Det är ren desinformation att vi skulle ha blivit kommenderade ut på kraftverk och andra anläggningar. Vi har full frihet att välja [var vi vill agera sköldar].

Duktig idiot, säger Saddam.
Men de mänskliga sköldarna, som bär avog sköld mot sitt eget land, hyser en unken, kolonial människosyn. De tror att "västerlandet" inte bryr sig om araber, men att världssamfundet bromsas i genomförandet av kriget om deras blonda kalufser vedervågat sig till diktatorns famn.
Låt dem stanna. Som Lönnaeus skriver:
"När Saddam Hussein har störtats kommer många irakier att vilja utkräva hämnd av regimen för årtionden av förtryck och mördande. Då finns risk att även utlänningar som upfattas som Saddam Husseins stödtrupper drabbas av folkets vrede."