2003-03-11

Att ta konsekvensen


I dagens papper-Sydsvenskan ges ett nystartat kommunikationsföretag gratisreklam på nyhetsplats. Det är kanske inte så intressant, men en av medarbetarna säger:
"Vi tröttnade på bostadsbristen i Stockholm och bestämde oss för att flytta till Skåne, och fann att flera av våra vänner redan gjort det och att andra är på väg"


Jag vet iofs var mina vänner bor, men jag delar intrycket av att fler trettinånting lämnar Stockholm för Skåne. Frågan är om det är ett nytt fenomen - jag tror det. Några av de främsta orsakerna är bostadssituationen och trafikläget. Den reglerade hyresmarknaden och det faktum att det saknas vettiga vägar runt Stockholm gör att vår huvudstad håller på att växa fast.

Så dagens råd: ska ni köpa fastigheter, köp i Skåne.

Dagens andra råd går till skånska kommuner: satsa på era högstadieskolor, detta är en chans att få nya kommunmedborgare som försörjer sig själva och betalar skatt.

Egentligen är det naturligtvis bedrövligt. Ett samhälles uppgift är att se till att de människor som vill bo och verka ges förutsättningar och möjligheter att förverkliga sina drömmar. Att så att säga sköta spelplanen. Det är ett totalt misslyckande när människor "tröttnar", tar konsekvenserna och flyttar på grund av politisk oförmögenhet och ideologiska konsekvenser (för tro inte att vänstern tycker att hyresregleringar är något dåligt).