2003-02-12

Tidningskrönika: tema notiserDen vanligaste och samtidigt kanske mest lömska formen av antiamerikanism är passusar i notiser och krönikor, vad jag kallar marginalpropaganda. Ofta raljerande och för små för att gå i argumentation emot, men tillräckligt många för att till slut färga intryck.

Varje onsdagmorgon dunsar tre tidningar genom brevinkastet: Sydsvenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Ny Teknik. Låt oss ta en titt på dagens marginalanteckningar.

I Ny Teknik skriver Anders Wallerius under rubriken "I kanten": "George [Bush], Colin [Powell], Donald [Rumsfeld] och Condoleezza [Rice] sitter nu beredda med tändstickorna hårt tryckta mot plånet. Det är bara veckor kvar tills de med tusentals missiler tänker sätta eld på den irakiska jorden."

Det verkar vara på vänsterkanten som Wallerius befinner sig; även "de stinkande stadsjeeparna på storstadsgatorna" får sig en släng i den ironiskt hållna, raljerande krönikan om sotpartiklar och smyg-teknik.

Sydsvenskan citerar under rubriken "Klipparen" en "Hendrik Hertzberg i New Yorker" som uppenbarligen har skrivit: "Häromdagen påpekades det för utrikesminister Colin Powell att hans chef minsann går och lägger sig vid tio och sover som ett litet barn. Powell lär ha svarat: 'Jag sover också som ett barn - varannan timme vaknar jag och skriker.' Presidentens lugn oroar mer än Powells oro lugnar. Och stormen närmar sig."

(I Sydsvenskan skriver också Paris-korrespondenten Richard Guston en passus om den franska antiamerikanismen och jämför med 1963 när de Gaulle var på väg att lämna NATO.

Dagens Nyheters kultursida gör sällan en antiamerikan besviken, så heller inte idag. Ingela Lind skriver under rubriken "Kommentar". Utrikesminister Colin Powell jämförs med medeltida kvacksalvare apropå presentationen inför Säkerhetsrådet (typiskt exempel på marginalpropaganda: "bildbevis" inom citattecken - i sig inget värt att argumentera mot, men ger intryck) .

Å andra sidan bjuder dagens DN-ledarsida på lyckad läsning, med en bitsk Peter Wolodarski och en som alltid klarsynt Per Ahlmark.

Men i övrigt förs en bred nålstickskampanj mot USA, förklätt till putslustiga kommentarer från "I kanter", "Klippare" och "Kommentarer". Det luktar rätt illa.