2003-02-13

Svenska bloggarJag har ett tag varit på jakt efter bloggare som skriver om nyheter, politik och samhällsutveckling på svenska. Anledningen är att jag själv räknar mig dit och att jag är intresserad av att läsa texter skrivna för en svensk målgrupp.

Det är ont om dem: ett dussintal namn dyker upp överallt. De flesta är män med vänsterbias mellan 25-30 år som delar med sig av sina erfarenheter från eskapader i teknikvärlden. I övrigt verkar begreppet och fenomenet inte vara särkskilt utbrett. När kommer vi att få se något liknande exempelvis msnbc eller Salon blogs från en svensk portal/tidning?

Det som skiljer bloggarna jag listar nedan från Reload-tidens dagböcker (förutom blandningen av personligheter) är att antalet länkar har ökat (inte minst inbördes) och att navelskåderiet har avtagit.

Här är en första översikt; de mest intressanta kommer att hamna i högerspalten för er och min bekvämlighet.

Förvetet
"Kommentarer till nästan vad som helst", enligt Thorvald. Det är mest allmänpolitik, och Thorvald intar en allmänpolitisk ställning som mest verkar gå ut på att han gillar Göran Persson.

"Jag brukar beteckna mig själv som 'politiskt intresserad, men partipolitiskt indifferent'. Som sådan strävar jag givetvis efter en viss balans i mina 'elakheter'."

Och ibland truismer:
"Enligt min uppfattning har röriga skrivbord inget egenvärde. Vad som passar människor är i första hand en fråga om personlig läggning. Det som passar en person är inte nödvändigtvis att rekommendera för en annan."

Ett träffande, om än väldigt mälardalskt, citat är annars detta:
"Ibland kan man få samma känsla för Arne Jacobsen och Poul Henningsen som för dansk 'remoulade'. Visst är remouladsås gott, men om den serveras till allt kan det bli för mycket av det goda."


Rymdimperiet
Plank erbjuder "din dagliga dos av länkar, trams och lunchrast-fördrivande underhållning."
"Jag ser mig inte som någon direkt politisk person. Jag röstar inte, jag vet knappt vad dom olika politikerna heter och jag läser aldrig ledarsidorna i dagstidningarna. Mina åsikter, dom få jag har, dansar nånstans på vänstersidan av spektrat och min grundläggande inställning är väl att folk får tycka vad dom vill så länge det inte påverkar andra (för mycket). Visst, jag vet, hemskt och naivt, men det fungerar för mig."


Johan Anglemark
"Infall, funderingar och citat" bjuder kommunisten Johan Anglemark på, omväxlande på svenska och engelska.
"Jag har röstat på vänstern ända sedan jag började rösta igen 1994, men nu får det banne mig vara nog. Måste man ha apelsinmarmelad i huvudet bara för att man är vänster? Varför verkar vetenskapsföraktet vara som starkast ute på den där kanten? [...] Grr. Nej, tillbaka till sofflocket. Socialismen kommer ändå inte att kunna införas via riksdagen."


Bombrecept.com
Tommy k Johansson skriver studentikost påhittade nyhetsartiklar med USA-hatande tokvänstertwist på en nydöpt blog. Det finns andra.

Mitt liv som skeptiker
Skepsismen verkar främst rikta sig över Atlanten.
"Egentligen borde jag kommentera hela Irak-situationen, med de nya bevisen som lagts fram av USA, men det känns ganska meningslöst. Allt jag har att säga är att en treåring med någorlunda kunskaper om datorer skulle kunnat göra en minst lika trovärdig satellitbild."


Klocklös i Tiden
Mats Andersson skriver om TV, datorer, böcker och lite allmän rambling.
"Jag har på tre månader fått en stabil besökarkrets till min blogg och jag vet att hemligheten inte ligger i det jag skriver utan att jag uppdaterar ofta. Jag skriver efter devisen 'hellre än bra' medan de flesta andra svenska bloggare arbetar precis tvärtom."


Det innebär i Mats' fall att det dessvärre sällan blir vare sig genomtänkt eller välformulerat.

mymarkup.net
Erik Stattin i en av de mest vällänkade svenska bloggarna skriver om "böcker, filmer, musik, politik, webbgrejer, bloggingfenomenet med mera." Täta uppdateringar.


I dåligt sällskap
Klipspringer intar en tillbakalutad attityd och skriver i tredje person kommentarer till (utrikes)politiska detaljer med en grundläggande Europa-optimistisk syn och lätt pretentiös självsyn.

Det perfekta tomrummet
Gustav Holmberg är ännu en antibushare bland de svenska bloggarna. Men klart värd att hålla ett öga på!

opinion2002.nu
Stig-Björn Ljungberg uppdaterar med ojämna mellanrum, men när det kommer något är det ofta läsvärt om än inte alltid läsvänligt. Kanske kan vi hoppas på högre frekvens nu, när nya boken är publicerad?

"Så de här gloparna vet vad de gör, deras metod kan verka fotbollshuliganisk, men det finns en ideologisk medvetenhet hos de flesta av dem. Men troligtvis börjar det med deras förbrytarnatur, som om den är tillräckligt intelligent, kräver en bra motivering till det asociala beteendet. Och då passar beskyllningarna mot kapitalister och statsministrar som hand i handske."


Blind höna
Jonas Söderström skriver "texter om användbarhet, interaktionsdesign, informationsarkitektur och om vad datorer och internet är bra för", men klämmer dessutom lite proggerier såsom Rörelseidyll och anti-Busherier. Vissa påpekanden om användarvänlighet har dock poänger.