2003-02-20

Alexandra Pascalidou är inte antiamerikan


Alexandra Pascalidou har skrivit en krönika i Metro om antiamerikanism. "Det är lätt att leva med slutna ögon och missförstå allt man ser", enligt Alexandra. Jag förmodar att jag är en av dem hon avser, hade hon vetat vem jag var. Den som får ta emot smällen är dock Göran Persson och "andra politiker". Politiker som varnar för antiamerikanismen har "säkert rätt" fast har samtidigt "nog misstolkat våra känslor".
"Antiamerikanismen är inget problem ty vi hatar inte USA. Faktum är att vi älskar det USA som präglas av öppenhet och frihet. Vi älskar den amerikanska drömmen som förverkligas för vissa. Vi älskar möjligheternas och mångfaldens land, där kamp och kompetens lönar sig. Vi älskar landet där bindestrecksidentiteter typ turk-amerikan inte är tecken på schizofreni, där nyheter kan avslutas med 'Happy Hannukkah' (sic) eller 'Happy Kwanzaa', där brytningar inte betyder att man är hjärndöd."

Mycket vackert, men var är kopplingen till verkligheten? Hur många av organisatörerna av lördagens demonstrationer ställer sig bakom denna liberala hyllningstext? Hur många av dem "älskar den amerikanska drömmen"? Alexandra, du borde fundera på vilka du talar för, vilka som gömmer sig bakom din välmenande fasad.